CO2-registratie voor zakelijk en woon-werkverkeer
Op 5 januari 2023 werd de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. Deze EU-richtlijn verplicht bedrijven om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties, waaronder de mobiliteit van hun medewerkers. Concreet betekent dit inzicht bieden in hoeveel kilometers werknemers afleggen voor woon-werkverkeer en zakelijk verkeer, en op welke manier.
1. Werkgebonden personenmobiliteit (WPM)
Onder ‘CO2-registratie zakelijk en woon-werkverkeer’ of kortweg ‘werkgebonden personenmobiliteit’ (WPM) vallen alle kilometers die medewerkers maken in verband met hun werk. Vanaf 1 juli 2024 geldt voor bedrijven met 100 of meer werknemers de plicht om deze gegevens te rapporteren. Het doel is om inzicht te krijgen in de vervoerspatronen en daarmee de CO2-uitstoot van bedrijven te verminderen.
Deze nieuwe rapportageplicht roept veel vragen op: Welke bedrijven moeten rapporteren? Welke medewerkers en kilometers tellen mee? Hieronder gaan we in op de belangrijkste details. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt aanvullende informatie, inclusief specifieke richtlijnen voor de uitzendbranche en de VVT-sector.
2. Voor wie geldt de rapportageplicht?
Alle bedrijven met 100 of meer medewerkers moeten jaarlijks rapporteren. Dit gaat over rechtspersonen met een uniek handelsregisternummer bij de Kamer van Koophandel (KvK). Hebben zij meerdere vestigingen in Nederland onder één KvK-nummer? Dan moeten alle medewerkers van deze vestigingen worden meegeteld. Let wel op: buitenlandse vestigingen vallen buiten de verplichting.
3. Welke medewerkers tellen mee?
Alle medewerkers die op de peildatum - 1 januari van het rapportagejaar- in dienst zijn met een arbeidscontract van minstens 20 betaalde uren per maand, vallen onder de rapportageplicht. Flexwerkers zonder vast aantal uren en extern ingehuurde krachten zoals payrollmedewerkers en uitzendkrachten tellen niet mee voor de organisatie waar zij feitelijk werken. Medewerkers in het buitenland die voor een Nederlandse vestiging werken, vallen wél onder de rapportageplicht.
Uitzondering: Bedrijven die hun werknemers geen enkele vergoeding of faciliteit voor mobiliteit bieden, hoeven niet te rapporteren. Zodra werknemers wel een reiskostenvergoeding kunnen ontvangen via bijvoorbeeld een cafetariamodel, geldt de rapportageplicht.
4. Welke gegevens moeten worden gerapporteerd?
Bedrijven moeten het jaartotaal van het aantal kilometers rapporteren dat werknemers hebben afgelegd voor woon-werk en zakelijk verkeer. Dit moet uitgesplitst worden naar type vervoermiddel en brandstof. Privékilometers met een auto van de zaak en ritten met voertuigen die een grijs kenteken hebben (zoals bedrijfsbusjes) zijn uitgezonderd. Ook nood- en hulpdiensten vallen buiten de verplichting, evenals beroepsmatig vervoer zoals het rijden van een trein of bus. Zakelijke of woon-werkritten als passagier in dergelijke vervoermiddelen moeten wel worden meegenomen.
5. Wanneer en hoe rapporteren?
De eerste rapportage, over de periode van 1 juli 2024 tot en met 31 december 2024, moeten bedrijven uiterlijk op 30 juni 2025 indienen. Vervolgens rapporteren bedrijven jaarlijks, uiterlijk op 30 juni over het voorgaande kalenderjaar.
6. CO2-uitstoot terugkoppeling
Hoewel bedrijven geen CO2-uitstoot hoeven bij te houden, wordt deze berekend op basis van de rapportage. In de terugkoppeling van de resultaten staan ook aanbevelingen voor CO2-reductie.
Deze rapportageplicht draagt bij aan inzicht en bewustwording over de milieu-impact van werkgebonden mobiliteit, en is een belangrijke stap in de verduurzaming van het Nederlandse bedrijfsleven.
Vragen?
Heeft u vragen of wilt u meer weten? E-mail naar info@meijersvitaal.nl of bel 020 800 05 57.