Meer artikelen

Gezonde lunch voor werknemers: hoe zit het met de werkkostenregeling?

zo 8 december 2024

Een gezonde lunch draagt bij aan vitale werknemers, maar hoe regel je dit fiscaal slim? Gratis maaltijden in de kantine vallen namelijk onder het loon, wat invloed heeft op de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling (WKR). Toch zijn er situaties waarin een lunch mogelijk vrijstelling krijgt. Wat zijn de opties voor werkgevers?

1. Werkkostenregeling en kantinemaaltijden

Wanneer je werknemers een gratis maaltijd aanbiedt, geldt een vaste bijtelling van € 3,90 per maaltijd (bedrag in 2024). Dit bedrag mag je opnemen in de vrije ruimte van de WKR. Als je de vrije ruimte al hebt benut, moet je over het bedrag loonbelasting betalen.

2. Kan een gezonde maaltijd onder het arbobeleid vallen?

Een werkgever vond dat zijn gezonde lunches onder het arbobeleid vielen en dus vrijgesteld moesten zijn. De Hoge Raad gaf hem gelijk, maar deze uitspraak ging over de jaren 2017 en 2018. Sindsdien zijn de regels aangescherpt.

3. Wat betekent dit voor werkgevers?
Hoewel de uitspraak van de Hoge Raad hoop biedt, is voorzichtigheid geboden. De regelgeving is veranderd, en het blijft afwachten hoe de Belastingdienst hiermee omgaat. Wil je als werkgever gezonde lunches aanbieden zonder onverwachte fiscale gevolgen? Dan is het belangrijk om:
  1. De regels goed te checken.
    Overleg met een belastingadviseur of jouw situatie binnen de huidige regelgeving past.
  2. De vrije ruimte in de WKR goed te beheren.
    Dit voorkomt verrassingen aan het einde van het jaar.

Een gezonde lunch kan bijdragen aan een vitaal team, maar kent ook fiscale uitdagingen. Houd de ontwikkelingen rond de regelgeving in de gaten en zorg voor een goed onderbouwd plan.

Vragen?
Heeft u vragen of wilt u meer weten? E-mail naar info@meijersvitaal.nl of bel 020 800 05 57. 

Tag: Duurzame Inzetbaarheid

Actueel
menu
Contact