Meer artikelen

Ben je werkgever binnen de horeca? Waar moet je alert op zijn?

wo 15 februari 2023

Loondoorbetaling bij ziekte

Heb je de voor jouw bedrijf geldende CAO er wel eens op nagelezen? Weet je wat er is geregeld aangaande de doorbetaling van het loon van een zieke werknemer?

Zodra een werknemer ziek is, komt de eerste werkdag (wachtdag) waarop de werknemer ziek is voor rekening van de werknemer. Vanaf de tweede dag heeft de werknemer recht op loondoorbetaling door de werkgever. Anders dan de wettelijke regeling dien je als horeca werkgever het eerste ziektejaar 95% van het loon aan een werknemer te betalen (wet zegt 70%). Blijft de werknemer langer ziek, dan betaal je het tweede ziektejaar 75% van het loon (wet zegt 70%). Kortom, vanuit de CAO is er een ruimere loondoorbetalingsplicht voor een werkgever dan wat de wet voorschrijft. Heb je het risico van de loondoorbetaling van zieke werknemers verzekerd via een verzuimverzekering? Controleer dan goed of de dekking op de polis voldoende is en conform de afspraken uit de CAO.

Controle arbeidsinspectie

Veel horecaondernemers hebben inmiddels een brief van de Nederlandse Arbeidsinspectie ontvangen. Er is een grote controle onder horecabedrijven aangekondigd. Zij zullen ten alle tijden ruim van te voren aangeven dat er geïnspecteerd gaat worden en wanneer zij jouw bedrijf een bezoek komen brengen.
Belangrijke onderwerpen waarop wordt gecontroleerd, zijn aanwezigheid van een geldige RI & E (Risico-inventarisatie – en evaluatie) en het bestaan van een basiscontract met een gecertificeerde arbodienst. Deze documenten dienen tijdens de inspectie aanwezig te zijn. Het ontbreken van deze documenten levert boetes op. Naast de wettelijke plicht daartoe levert een RI & E je als werkgever ook meer grip op het verzuim binnen het bedrijf op. Zorg dat het op orde is voordat de inspectie plaatsvindt. Wij kunnen je hier uiteraard bij helpen.

Oproepkrachten wel of niet verzekeren

Binnen de horeca komen oproepkrachten veel voor. Afwashulp, studenten in de bediening en de weekendhulp in de keuken zijn ook bij jou waarschijnlijk aan het werk. De meeste verzuimverzekeraars hebben het beleid dat alle werknemers moeten worden verzekerd, dus ook de genoemde oproepkrachten. Tegenwoordig zijn er mogelijkheden om het ziekteverzuim van personeel te verzekeren en daarbij de oproepkrachten uit te sluiten. Alleen de werknemers met vaste uren met een tijdelijk of vast contract worden verzekerd op de polis. Dit levert met name een financieel voordeel. Over het loon van de oproepkrachten is dan geen premie verschuldigd.
Wil je weten welke partijen deze mogelijkheid hebben? Neem contact met ons op, wij adviseren je er graag over.

Kok: meest gevaarlijke beroep van Nederland

Waar lopen werknemers de grootste kans op een arbeidsongeval? Nee, niet in de bouw. En ook niet in de transportbranche. Maar in de horeca. De kans dat iemand in 2020 in die sector een werk gerelateerd ongeval meemaakte, bedroeg 5,1%. Het gemiddelde over alle sectoren viel met 3,1% een stuk lager uit. De kok staat bovenaan! Brand- en snijwonden, valpartijen op de natte vloer, psychische belasting door lastige klanten, fysieke overbelasting… In de horeca komen de meest uiteenlopende arbeidsrisico’s samen. Vooral koks hebben het te verduren. Volgens het CBS staan zij zelfs bovenaan de lijst van gevaarlijke beroepen.
Wij komen graag met je in gesprek over dit risico en bekijken voor jouw onderneming wat de beste risicobeperkende maatregelen zijn.

Meer informatie of advies?

Wil je meer informatie of advies neem dan contact op.

Tags: Ziektewet, Arbeidsrecht

Actueel
menu
Contact