Contractverlenging: wanneer is een werkgever gebonden?
Het toezeggen van een contractverlenging lijkt vaak onschuldig, maar kan juridische gevolgen hebben. Zelfs als een leidinggevende niet bevoegd is, kunnen uitspraken bindend zijn. Drie belangrijke rechtszaken laten zien hoe werkgevers hierin vast kunnen lopen en welke lessen dit oplevert.
1. Afgebroken onderhandelingen: werkgever betaalt € 20.000 schadevergoeding
Een werkneemster kreeg herhaaldelijk te horen dat de werkgever haar tijdelijke contract zou omzetten in een vast contract. Dit werd zelfs bevestigd in een gespreksverslag na een positieve beoordeling. De werkgever besloot echter anders en verbrak de onderhandelingen. De rechter stelde dat de werkneemster mocht vertrouwen op de toezegging en dat het afbreken van de onderhandelingen onzorgvuldig was. De werkgever moest € 20.000 betalen als schadevergoeding voor gederfde inkomsten.
2. Toezegging tijdens een etentje leidt tot bindend contract
Tijdens een informeel etentje na een beurs kreeg een verkoper de toezegging van zijn manager dat hij, als de regels het toelieten, een derde jaarcontract zou krijgen. Het voorstel werd met een toast bekrachtigd. Ondanks dat HR formeel nog niet betrokken was, oordeelde de rechter dat de werknemer mocht vertrouwen op de toezegging. De manager had geen beperkingen in zijn bevoegdheid aangegeven en het contract werd als bindend beschouwd. De werknemer kreeg zijn derde jaarcontract.
3. Onbevoegde leidinggevende creëert toch een vast contract
Wees als werkgever zorgvuldig in het maken van beloftes rondom contracten. Zorg dat alle betrokkenen weten wie bevoegd is om dergelijke beslissingen te nemen. Onbedoelde uitspraken kunnen namelijk leiden tot bindende overeenkomsten, met mogelijk financiële en operationele gevolgen.
Vragen?
Heeft u vragen of wilt u meer weten? E-mail naar info@meijersvitaal.nl of bel 020 800 05 57.