SZW presenteert keuzehulp loondienst of zzp
Vanaf 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst weer volledig op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat werkgevers en zelfstandigen rekening moeten houden met strengere regels rondom de Wet DBA. Om bedrijven en zelfstandigen hierbij te ondersteunen, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een campagne gelanceerd. Deze bevat onder andere een keuzehulp en voorbeelden per sector. Hoewel deze tools slechts een indicatie geven, helpen ze bij het maken van de juiste keuzes over arbeidsrelaties.
Strengere handhaving op schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari 2025
De Belastingdienst heeft tijdelijk minder streng gecontroleerd op schijnzelfstandigheid, maar hier komt volgend jaar een einde aan. Bedrijven die zzp'ers inhuren voor werk dat eigenlijk bij een werknemer hoort, riskeren een boete en naheffingen. Er komt een overgangsperiode van één jaar waarin bedrijven nog geen vergrijpboete krijgen, zolang zij kunnen aantonen dat ze stappen zetten om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De Belastingdienst kan naheffingen opleggen tot vijf jaar terug.
Gevolgen van schijnzelfstandigheid
Als blijkt dat een werkende ten onrechte als zelfstandige is ingehuurd, kan dit forse financiële en juridische gevolgen hebben. De werkende kan met terugwerkende kracht aanspraak maken op rechten als vakantiedagen en loondoorbetaling bij ziekte. Daarnaast moeten de opdrachtgever en opdrachtnemer mogelijk alsnog loonbelasting en sociale premies afdragen. Onvoorziene kosten dus, zeker als de tarieven van zelfstandigen niet zijn afgestemd op de belastingtarieven van werknemers. Daarom is het belangrijk om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
Voorkom risico’s met de keuzehulp van SZW
De keuzehulp van het ministerie van SZW kan helpen om potentiële schijnzelfstandigen tijdig te signaleren. Deze online tool biedt organisaties en werkenden inzicht in welke arbeidsrelatie het beste past bij de werkelijke situatie. Hoewel de keuzehulp geen juridische zekerheid biedt, is het toch een handige leidraad. Werkgevers kunnen tijdig kiezen voor een arbeidsovereenkomst, payroll- of uitzendconstructie in plaats van een zzp-contract.
Wat kunt u doen?
Het is verstandig om als bedrijf nu al na te denken over de positie van uw zzp’ers. Hoewel er nog veel onduidelijkheden zijn, biedt de informatie van SZW en de Belastingdienst een eerste houvast. Bij Meijers adviseren we u graag over de juiste aanpak en verzekeringsoplossingen om risico's rondom arbeidsrelaties te beperken. Zo bent u goed voorbereid op de veranderingen die de Wet DBA met zich meebrengt.
Geen nieuwe modelovereenkomsten
Een belangrijk aandachtspunt is dat de Belastingdienst geen nieuwe modelovereenkomsten meer goedkeurt. Dit betekent dat bedrijven zelf extra alert moeten zijn op de arbeidsrelaties die zij aangaan met zelfstandigen. Het voorkomen van schijnzelfstandigheid is daarbij essentieel. Tweede Kamerleden hebben de regering gevraagd om een ‘zachte landing’ voor bedrijven, maar de exacte invulling hiervan is nog onduidelijk. Bij Meijers Vitaal helpen we u om risico’s rondom arbeidsrelaties te beheersen en zorgen we ervoor dat uw bedrijfscontinuïteit niet in gevaar komt door onvoorziene boetes of naheffingen.
Vragen?
Heeft u vragen of wilt u meer weten? E-mail naar info@meijersvitaal.nl of bel 020 800 05 57.