Meer artikelen

Wijziging no-riskpolis door Verzamelwet SZW 2022

vr 8 juli 2022

De no-riskpolis, geregeld in artikel 29b van de Ziektewet (ZW), is in het leven geroepen om werkgevers over de streep te trekken om werknemers met een verhoogd risico op arbeidsongeschiktheid in dienst te nemen. Wanneer een werknemer met een no-riskpolis uitvalt wegens ziekte, heeft deze werknemer recht op een ziektewetuitkering van UWV. Werkgevers worden zo financieel gecompenseerd voor het loon dat zij aan een werknemer moeten doorbetalen tijdens ziekte. Stroomt een werknemer vervolgens door in de WIA, dan hoeft de werkgever daar niet de financiële risico’s voor te dragen. Sinds 1 januari 2022 is de wetgeving omtrent de no-risk polis gewijzigd door de Verzamelwet SZW.

Aanleiding voor wijziging van de wet
In de praktijk komt het vaak voor dat werkgevers niet doorhebben dat de zieke werknemer aanspraak kan maken op de no-riskpolis en er dus geen ziektewetuitkering wordt toegekend. Dit betekent dat de werkgever dubbel benadeeld wordt, enerzijds omdat hij geen ziektewetuitkering ontvangt en anderzijds omdat een eventuele WGA-uitkering wel aan hem wordt toegerekend. Bij een te late aanvraag van de ziektewetuitkering kan er over een periode van maximaal één jaar met terugwerkende kracht worden uitbetaald.

Voorheen kon er dan wel later met terugwerkende kracht een ‘fictief’ ZW-uitkeringsrecht worden vastgesteld, zodat de werkgever bij eigenrisicodragerschap van de WGA de WGA-uitkering niet zelf hoefde te betalen en bij de publiek verzekerde werkgever voorkwam dit een verhoging van de gedifferentieerde premie. Maar dit was een zeer onwenselijke situatie voor werknemers; de verzekeringsarts van UWV moest de werknemer onderzoeken en UWV stuurde de werknemer brieven over het recht op de ziektewetuitkering dat nooit tot uitbetaling kon komen.

Wat is er nu door de Verzamelwet SZW 2022 gewijzigd?
De wetswijziging regelt dat nu uitsluitend in gevallen waarbij de ziektewetuitkering daadwerkelijk is uitbetaald of nog tot uitbetaling kan komen, de werkgever de WGA-uitkering niet krijgt doorberekend. Het is redelijk om voor zowel het claimen van de ziektewetuitkering zelf, als voor de WGA-gevolgen dezelfde termijn (één jaar dus) te hanteren.

Voorbeeld
Wanneer een werkgever pas na drie jaar na het ontstaan van arbeidsongeschiktheid een ziektewetuitkering aanvraagt, kent UWV deze uitkering niet meer toe en betaalt vanwege de termijnoverschrijding niet uit. De termijn is verstreken nadat het recht op ziekengeld op zijn laatst na drie jaar ziekte is geëindigd. Een werknemer heeft namelijk recht op maximaal 104 weken loondoorbetaling. Door de Verzamelwet SZW 2022 kan de werkgever die te laat een ziektewetuitkering claimt niet langer voorkomen dat de WGA-uitkering aan hem wordt doorberekend.

Vragen?
Neem contact op met Lysanne Modderman, Werkvermogenspecialist bij Meijers Vitaal, op 020 800 98 21 of stuur een e-mail naar l.modderman@meijersvitaal.nl. We helpen u graag verder.

Tag: Ziektewet

Actueel
menu
Contact