Meer artikelen

Zelfstandige of werknemer- Voorkom gedoe met duidelijke contracten

vr 20 december 2024

Het onderscheiden van zelfstandige en werknemers is in veel organisaties een uitdaging, vooral in sectoren met uiteenlopende werkzaamheden. Recent oordeelde het gerechtshof in een zaak die het belang van duidelijke afspraken onderstreept. Goed doordachte contracten en werkafspraken zijn essentieel. Bij Meijers Vitaal helpen wij bedrijven om hun HR-beleid toekomstbestendig te maken, zeker met het oog op de komende wijzigingen in de wetgeving.

Veranderingen op komst
Met de invoering van de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties (VBAR) in 2026 wordt de grens tussen werknemer en zelfstandige verder aangescherpt. De wet introduceert onder andere een rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat een werkgever moet aantonen dat er geen sprake is van een dienstverband. Vanaf 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst bovendien strenger op de Wet DBA. Dit verhoogt de risico’s bij schijnzelfstandigheid aanzienlijk.
  • Hoe kunt u zich voorbereiden?
Het is raadzaam om uw overeenkomsten en werkprocessen kritisch te bekijken. Bij Meijers en Meijers Vitaal ondersteunen wij bedrijven in het signaleren van risico’s en het implementeren van juridisch waterdichte constructies. Onze experts denken graag met u mee over duurzame oplossingen.

Hieronder leest u hoe het gerechtshof oordeelde en welke lessen u kunt trekken voor uw eigen organisatie.

Geen duidelijk onderscheid tussen werkzaamheden
Een evenementenfotograaf werkte voor een mediabedrijf en maakte zowel algemene sfeerfoto's tijdens evenementen als gepersonaliseerde fotoshoots voor gasten. Volgens de werkgever vielen de algemene sfeerfoto's onder een arbeidsovereenkomst, terwijl de gepersonaliseerde fotoshoots als zelfstandige werkzaamheden werden uitgevoerd. Het gerechtshof oordeelde echter dat alle werkzaamheden als werknemer werden verricht. Er was geen sprake van een aparte overeenkomst of feitelijke scheiding in hoe de taken werden uitgevoerd.

De doorslaggevende argumenten waren:
  • Er was alleen een arbeidsovereenkomst aanwezig.
  • De werkgever gaf instructies voor alle werkzaamheden.
  • De gezagsverhouding bleek uit verplichte aanwezigheid op specifieke tijden en het volgen van interne richtlijnen.
  • Er was geen administratie van btw-facturen en de fotograaf stond niet ingeschreven bij de KvK.
Wat betekent dit voor uw organisatie?
Werkgevers kunnen werknemers wel gedeeltelijk als zelfstandige inzetten, als er een helder onderscheid is tussen beide rollen. Dit begint bij het opstellen van aparte overeenkomsten: een arbeidsovereenkomst én een overeenkomst van opdracht. Daarnaast moet in de praktijk blijken dat er daadwerkelijk sprake is van zelfstandigheid, bijvoorbeeld door:
  • Vrijheid in de uitvoering van werkzaamheden.
  • Afwezigheid van gezagsverhoudingen.
  • Gebruik van eigen materialen en facturering met btw.
Vragen?
Heeft u vragen? Neem contact op met Meijers Vitaal en ontdek hoe wij uw organisatie kunnen ontzorgen. E-mail naar info@meijersvitaal.nl of bel 020 800 05 57. 
Actueel
menu
Contact