Meer artikelen

Ziekteverzuim op de arbeidsmarkt: trends om het welzijn te bevorderen op de werkvloer

ma 21 augustus 2023

Het aantal werknemers dat door ziekte thuis bleef is vorig jaar opnieuw gestegen. Daarmee nadert het ziekteverzuim het recordniveau uit 2000. "De hoge werkdruk begint zijn tol te eisen." Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid was in het eerste kwartaal van 2023 5,7%. Hoewel dit percentage lager is dan het hoogtepunt van 6,3% in dezelfde periode in 2022, is het ziekteverzuim vergeleken met de voorgaande jaren nog steeds hoger. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het ziekteverzuim op de arbeidsmarkt blijft een belangrijk aandachtspunt voor organisaties. Het is een uitdaging voor werkgevers omdat zij geconfronteerd worden met steeds veranderende omstandigheden. Daarnaast is er de behoefte om een gezonde en productieve werkomgeving te creëren. Door te investeren in het welzijn van werknemers, kunnen organisaties ziekteverzuim verminderen en een positieve werkcultuur bevorderen. Meijers Vitaal kijkt graag naar effectieve manieren om ziekteverzuim aan te pakken en het welzijn op de werkvloer te bevorderen.

Enkele tips en trends:

1. Flexibele werkomgevingen:

Een van de belangrijkste trends die we na de COVID-19 pandemie zien, is de toename van flexibele werkplekken. Werkgevers realiseren zich steeds meer dat flexibiliteit in werkuren en locatie (remote working) kan bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van de balans tussen werk en privéleven. Door werknemers meer controle te geven over hun werkpatronen, kunnen organisaties het ziekteverzuim verminderen en de betrokkenheid en daardoor productiviteit verhogen

2. Mentale gezondheid en welzijnsprogramma's:

Ook groeit het belang van mentale gezondheid op de werkplek. Werkgevers zullen nog naar verwachting meer investeren in welzijnsprogramma's die gericht zijn op het bevorderen van de geestelijke gezondheid van werknemers. Dit kan onder meer door het aanbieden van coaching, stressmanagementprogramma's, mindfulness-sessies en flexibele verlofopties.

3. Preventieve gezondheidszorg:

Voorkomen is beter dan genezen, en dit geldt ook voor ziekteverzuim. Werkgevers worden naar verwachting steeds pro-actiever in het aanbieden van preventieve gezondheidszorgmaatregelen aan hun werknemers. Dit kan variëren van gezondheidschecks tot het aanbieden van gezonde voedingsopties op de werkplek en het bevorderen van lichamelijke activiteit zoals yoga. Door de nadruk te leggen op preventie kunnen organisaties de gezondheid van werknemers bevorderen en het aantal ziektedagen verminderen. Meer weten over Duurzame Inzetbaarheid? Lees hier meer.

4. Stressmanagement:

Stress is een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim. Werkgevers gaan meer aandacht besteden aan het ontwikkelen van stressmanagementvaardigheden bij werknemers. Trainingen en workshops kunnen worden aangeboden om werknemers te helpen stress te herkennen of meditatietrainingen. Er zijn diverse trends op het gebied van duurzame inzetbaarheid om werkstress te verlagen. Werkgevers spelen hierin een belangrijke rol. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan:

  • het aannemen van meer werknemers
  • het overzichtelijk maken van taken en deadlines
  • het stimuleren van meer samenwerking onder medewerkers

Meer weten over het verminderen van ziekteverzuim of hulp bij werkplekonderzoeken? Neem contact op met Meijers Vitaal. Wij denken graag met u mee!

Tags: Duurzaamheid, Meijers Vitaal

Actueel
menu
Contact